Türkiye’de de, Dünya’da da tüketilen suyun yaklaşık %10’u evlerde, %70’i tarımda, %20’si ise sanayide kullanılmaktadır.İçilebilir suların kirlenmesi her geçen gün artmaktadır. Bu duruma evsel atıkların, sanayi atıklarının, tarımsal kirleticilerin, doğal atıkların temiz sulara karışması neden olmaktadır. Suların kirlenmesinin esas nedeni ise madencilik, metalurji, kimya, dericilik gibi çeşitli endüstri kollarının yarattığı atıkların uygun şekilde arıtılmaması ve doğrudan çevreye verilmesidir. Bu atıkların 1 litresi ile 8 litre temiz suyun kirlendiği düşünülürse, 1 litre suyun temizlenmesi için harcanmayan para 9 litre suyun temizlenmesine harcanacak paraya mal olmaktadır.Dolayısıyla esas neden de çözümde sanayide suyun dikkatli kullanımından geçmektedir!Atıklar, temiz sulara karışmadan gerekli teknolojinin kullanılması ile arıtılmalı, bu amaçla sanayi tarafından yeterli bütçe ayrılmalı ve devlet gerçekçi şekilde firmaları denetlemelidir.
DÜNYA’DA “SUSUZLUK” VAR!
Dünya’da özellikle içilebilir su kaynakları hızla kirleniyor. Düzensiz kentleşme, aşırı nüfus artışı, sera gazlarındaki artış ve aşırı sanayileşme dünyayı giderek daha “susuz” hale getiriyor. Bu kaynağa o kadar bağımlıyız ki sınırlı olduğunu bazen unutabiliyoruz. Nitekim tehlike çanları çalmaya başladı.
ÇÜNKÜ
Dünya nüfusu 4 kat artarken su gereksinimi 9 katına çıkmış, endüstriyel gereksinimler için gerekli su ise geçtiğimizyüzyılın başına oranla 40 kat artmıştır. Yaşanan, suyun azalması değil, su ihtiyacının artmasıdır.
1,2 MİLYAR İNSAN TEMİZ SU BULAMIYOR?
Bu, bir örnekle açıklanabilir. ABD’ye günde 1 milyon şişeden fazla temiz su, ABD-Fiji arası mesafe uçakla
20 saat olmasına rağmen Fiji’den taşınıyor. Ve Fiji’deki halkın yarısı temiz su bulamıyor.
Suyun dünyada düzenli dağılmadığı aşağıdaki tabloda belirtilmektedir:
Bu veriler gösteriyorki; suyu temin ederken siyasi iktidarların önceliklerinin, çoğunluğu oluşturan yoksul insanların değil;zenginlerin, tekellerin, kısaca burjuvaların olduğu, öncelikli olarak bu kesimlerin su ihtiyaçlarının karşılanmaya çalışıldığı görülmektedir.Türkiye’de de kişi başına düşen su miktarı 1000m3’ün çok altındadır. Önlemler alınmadığı takdirde Türkiye’nin su gereksinimi giderek fazlalaşacak ve 2025 yılında kişi başına düşen su miktarı kritik sınırın altında olacaktır.